Een benzine- of een dieselauto?

Met Omslagpunt.com bereken je makkelijk de voordeligste keuze.

Start de brandstofcalculator

Hybride nog altijd de beste keus voor de milieubewuste zakelijke rijder

Hybride nog altijd de beste keus voor de milieubewuste zakelijke rijder

8 september 2017In de laatste decennia is autorijden steeds energiezuiniger geworden en deze trend lijkt zich onverminderd door te zetten. Het begon met het ontwikkelen van energiezuinigere benzine- en dieselmotoren. Vervolgens zijn er flinke stappen gemaakt met hybride auto’s en de volledig elektrische auto’s hebben natuurlijk de toekomst. Deze ontwikkelingen maken de keuze echter niet gemakkelijker voor zakelijke rijders die op dit moment een andere auto wil aanschaffen. Hoe kom je bijvoorbeeld af van je vervuilende dieselauto? Loop je met een elektrische auto niet het risico dat je langs de weg stil komt te staan met een lege accu? Is de hybride auto, ondanks het wegvallen van de belastingvoordelen, dan toch de beste keuze voor de milieubewuste zakelijke automobilist?

Hoe verkoop ik mijn oude benzine- of dieselauto?

Op het moment dat je besluit een nieuwe auto aan te schaffen, is het zaak dat je je huidige auto voor de beste prijs verkoopt. Door de enorme opkomst van hybride en elektrische auto’s is de tweedehandsmarkt voor benzineauto’s en dieselauto’s behoorlijk veranderd. Met name dieselauto’s zijn lastiger te verkopen, omdat een steeds grotere groep automobilisten kiest voor milieuvriendelijke alternatieven. Je auto zelf verkopen via online marktplaatsen is doorgaans alleen interessant voor bijzondere modellen die verzamelwaarde hebben of in trek zijn bij liefhebbers. In andere gevallen is een opkoper een goed alternatief. Zo kun je je auto verkopen via Wijkopenauto’s tegen de huidige marktwaarde.

Waarom niet meteen overstappen naar volledig elektrisch?

In een ideale wereld zou iedereen zijn huidige auto verruilen voor een volledig elektrische auto. Er zijn echter een aantal redenen waarom een elektrische auto anno 2017 voor veel zakelijke rijders nog geen optie is. Ten eerste is de actieradius van elektrische auto’s beperkt. Wanneer je de hele dag onderweg bent, is het risico daarom te groot dat de batterij leeg is voordat je de mogelijkheid of tijd hebt om bij te laden. Voor wie de actieradius wel toereikend is, zijn de hoge aanschafprijzen van elektrische auto’s een obstakel. Een elektrische auto is algauw tweemaal zo duur als een benzineauto in dezelfde klasse. Ten slotte is de infrastructuur van Nederland nog niet optimaal voor elektrische auto’s. Er zullen nog behoorlijk wat laadpalen geplaatst moeten worden, wil heel Nederland elektrisch kunnen rijden.

Is hybride rijden nog wel interessant?

De hybride auto is sinds de millenniumwisseling snel opgekomen als milieuvriendelijk alternatief voor benzine-, diesel- en gasauto’s. Met name dankzij belastingvoordelen is het aantal zakelijke rijders met een hybride auto enorm gestegen in die periode. Nu de belastingvoordelen zijn weggevallen in 2017, is het natuurlijk de vraag of een hybride auto nog wel rendabel is. Voor automobilisten die begaan zijn met het milieu is een hybride auto de meest energiezuinige oplossing als een elektrische auto niet haalbaar is. Daarnaast heeft de hybride auto wel degelijk een voordeel ten opzichte van benzine- en dieselauto’s. Het verschil in aanschafprijs is nihil en wanneer je veel kilometers maakt, compenseer je deze investering ruim met een veel lager brandstofverbruik.