Een benzine- of een dieselauto?

Met Omslagpunt.com bereken je makkelijk de voordeligste keuze.

Start de brandstofcalculator

Rij in de zuinigste auto met deze handige tips

Rij in de zuinigste auto met deze handige tips

17 juni 2015zuinigste auto

Iedereen heeft natuurlijk het liefst de zuinigste auto in zijn bezit, want wie wil er nou niet auto rijden met zo laag mogelijke kosten of met zo min mogelijk schadelijke uitstoot? Natuurlijk hangt het bouwjaar en type auto af van hoe zuinig jouw auto is, maar ook al is jouw type auto niet de zuinigste auto, je kunt zelf wel een aantal trucjes toepassen om zo zuinig mogelijk te rijden. Omslagpunt.com zet een aantal belangrijke tips op een rij.

Tip 1: toerental

Hoe hoger het toerental tijdens het rijden, hoe meer brandstof je verbruikt. Schakel daarom zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling tijdens het rijden. Probeer zo gelijkmatig mogelijk te rijden zodat de verschillen in toerental klein zijn.

Tip 2: cruise control

Heeft jouw auto cruise controle? Gebruik die dan zoveel mogelijk. Door constant op één snelheid te rijden verbruik je minder brandstof en rij je dus zo zuinig mogelijk.

Tip 3: zet de motor uit bij een korte stop

Sta je ergens te wachten op iemand? Of sta je stil in de file? Schakel dan, om brandstof te besparen en uitstoot te verminderen, de motor uit.

Tip 4: achteruit inparkeren

Om in de zuinigste auto te rijden is achteruit inparkeren belangrijk. Dat klinkt misschien gek, maar er is een logische verklaring. Een koude motor verbruikt namelijk meer brandstof dan een opgewarmde motor. Als je uit een parkeervak wegrijdt is de motor vaak afgekoeld. Je verbruikt minder brandstof als je direct vooruit het parkeervak uit kunt rijden in plaats van wanneer je eerst nog achteruit het vak uit moet draaien.

Tip 5: rem zo min mogelijk

Het remmen en weer optrekken kost brandstof. Probeer daarom zo veel mogelijk uit te rollen. Anticipeer op voorgangers door goed vooruit te kijken. Zo voorkom je dat je plotseling moet remmen en dus onnodig veel brandstof verbruikt.

Tip 6: houd je banden op spanning

Hoe zachter je banden zijn, hoe meer weerstand er is op het wegoppervlak. Houd daarom, om in de meest zuinige auto te rijden, je banden goed op spanning. Controleer de bandenspanning regelmatig en vul waar nodig bij.

Tip 7: voorkom onnodig gewicht

Maak je auto niet onnodig te zwaar. Klinkt logisch, maar dit is toch een belangrijk punt om in de zuinigste auto te kunnen rijden. Een zwaardere auto verbruikt meer brandstof dan een lichte auto. Blijf daarom niet rondrijden met spullen in je auto die je niet nodig hebt.

Benzine of diesel?

Met bovenstaande tips rijd je zo zuinig mogelijk in jouw auto. Ook door voor de juiste brandstof te kiezen kun je zuinig rijden. Rijd jouw auto bijvoorbeeld op diesel of op benzine? Weet je eigenlijk wel wat het meest voordelig is? Waar ligt het omslagpunt om op diesel of op benzine te rijden? Dat hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Omslagpunt.com biedt jou een handige brandstofcalculator waarmee je precies kunt berekenen waar voor jou het omslagpunt diesel of benzine ligt.

Ga naar de brandstofcalculator